رمضان پلی بسوی نور
ریشه ی کلمه ی رمضان از ﴿رمض﴾ است و رمض به معنی داغی و گرمی شدیدِ سنگ در اثر شدت حرارت تابش خورشید است.
﴿رمضان﴾ به معنی شدت گرما نیز آمده و در تفکیک ماه ها، نهمین ماه از ماه های قمری در تقویم اسلامی ، بین ماه های شعبان و شوال واقع شده است.
حکمت روزه گرفتن
بزرگترین حکمت روزه گرفتن از فرمان الله سبحانه وتعالی بربندگانش آغاز میشود، آنجا که میفرماید:
ای افرادی که ایمان آوردهاید! روزه بر شما نوشته شده، همانگونه که بر کسانی که قبل از شما بودند نوشته شد؛ تا پرهیزکار شوید.
و شکی نیست که نه تنها این حکم الله تعالی، بلکه تمامی احکام الهی براساس فطرت بشری صادر شده اند که هم منافع دنیایی دارند و هم موجبات رضایت الله تعالی را در بردارد.
انسانی را که ذات خالق حکیم خلق کرده، بر میکانیزم و کار کردگی ذره ذره ی وجود و افکار وی داناست و بدون شک بر همه جهات آسیب پذیری و تزکیه ی وی عالم وداناست.
هر انسان عاقلی که میخواهد از نقصان تولید ناشی از روزه، سخن بگوید، میباید تمامی فواید و مصالح مادّی یا معنوی کوتاه مدت یا بلندمدّتی که روزه برای او یا دیگری به همراه دارد، در ترازوی بررسی و تحلیل قرار دهد. در این صورت، بطور قطع، مُحاسبه و ارزیابی، مختلف خواهد بود.
حتّی در زمینه ی تولید، باید بدانیم که اگر روزه به معنای حقیقی خود، انجام شود، شخص روزهدار، اخلاص در عمل و پرهیز از غش و کذب و نیرنگ را میآموزد و روشن است که تمامی اینها به مصلحت تولید است و آثارمُثبَت است که در طی سال یا طول عمر، ادامه پیدا میکُنَد.
صفائی ظاهری با دوری از علاقمندی هایی همچون خوردن، نوشیدن و هم بستری با همسر، منع از دخانیات و عادات دیگر، همواره با صفائی باطنی، با خود داری از منع کردن نفس و آغشته کردن افکار از رذالت های نفسانی در این ماه مبارک هر مسلمان را برای یازده ماه دیگر آماده میسازد.
این دست گرفتن از پیروی نفس برای آن است تا بنده، خودش را در یازده ماه آینده از نیرنگ و حیله های شیطان نگهدارد و یک شخصیت پابرجا و خلل ناپذیری را برای خودش در ردیف نیکان وصالحان کسب نماید.
نه نه عزیزان من!
معنی اصلی رمضان، یعنی ماه زندگی ساز، آرام ده روح وروان، صیقل دهنده ی قلب های منگ گرفته، حذف کننده ی گناهان، پاک کننده ی نکته های سیاهِ قلب، اسیر کردن نفس سرکش، زدودن بُغض ها وکینه ها، ایجاد مأمن صلح وصفا، تقرب به ایزد یکتا و دوام این همه خوبیها برای یازده ماه دیگر.
ورنه الله سبحانه وتعالی به روزه و ترک غذا و نوشیدن آب شما ضرورتی ندارد.این ما انسانها، بندگان ضعیف وناتوان هستیم که برای کسب مقام راستینِ ﴿مسلمان﴾ یعنی ﴿ داخل شدن به سلم کافه﴾ به ساختار شخصیت وتجدید آداب مسلمانی به ﴿ رمضان﴾ اشدِّ ضرورت داریم.
پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمودند:
«من لم یدع قول الزور والعمل به والجهل فلیس لله حاجة فی أن یدع طعامه وشرابه». (رواه البخاری)
هر کس در ماه رمضان سخن دروغ و عمل به آنرا ترک نکند، خداوند نیازی به ترک غذا و نوشیدنی از جانب وی نداردیعنی روزهاش مقبول نیست.
در صورتی که روزه دار طبق آیه و حدیث فوق عمل نماید، روزه نفس و روان وی را تربیت کرده و اخلاق و رفتارش را مهذب مینماید و با سپری شدن رمضان آثاری عمیق بر روان، اخلاق و رفتارش به جای میماند، تا آنجا که، این آثار تا رمضان سال بعدی در وی باقی مانده، این شخص به جرأت میتواند ادعا کند که من یک ﴿ مسلمان واقعی﴾ هستم.
مسلمان واقعی کسیست که تمام شـٔون زندگی اش را بر اساس ﴿ اسلام﴾ و در چهارجوب ﴿ آداب اسلامی﴾ برنامه ریزی کرده و از هر چیزی که مخالف آداب و اندوخته های اسلامی در کوچکترین عرصه ی زندگی وی سرایت کرده است، بلافاصله آن را تشخیص داده، از آن، خودش و خانواده اش را نجات میدهد و از شر چنین حالتی بخالقش پناه میبرد.
پیامبر اکرم صلی الله و علیه وسلم روزی به سمت اصحاب خویش خارج شدند و آنها را در حالی یافتند که در مسجد نشسته بودند و با هم صحبت میکردند، پس به آنها فرمودند:
«چه چیزی باعث شده اینجا دور هم بنشینید؟»
گفتند: دور هم نشسته ايم و اسلام وآنچه خدای متعال به وسیله اسلام بر ما منت نهاد، را یادآور میشویم.
پیامبر اکرم صلی الله وعلیه وسلم فرمودند:
«شما را به الله قسم آیا هیچ چیز دیگری به جز این شما را دور هم جمع نکرده است؟»،
گفتند: به خدا قسم به جز این چیز دیگری ما را اینجا ننشانده است؛
پیامبر صلی الله وعلیه وسلم فرمودند:
«والله به خاطر این شما را قسم ندادم که متهم تان کنم، ولیکن جبرئیل نزد من آمد و به من خبر داد که الله متعال در برابر فرشتگان به شما مباهات میورزد»این حدیث اشاره مهمی دارد به کسی که الله تعالی بر او منت نهاده و به این دلیل که وقت خود را در اینچنین مجالسی که در خانه های الله تعالی برگزار میشود صرف کرده او را گرامی داشته است خانه هایی که الله تعالی امر کرده است تا نامش در آنها به بزرگی یاد شود.
نه آن خانه های که در آن مجالس غیر اسلامی برپا میشود،و نه آن خانه های که آواز تلاوت قرآن، جایش را به آهنگ و منکراتِ شیطان تعویض نموده است،
و یا خانه های که در آن منکراتی برپا میشود که شیاطین را از هرگوشه وکنار، وحتی از خیابانها و همسایه های دور ونزدیک برای لذت و هوس بخودش میکشاند.
بلکه، خانه هایی که در آن یاد الله سبحانه وتعالی و تلاوت کلام پاکش با قلب های سرشار از محبت الهی زنگ و منگ دل ها را میکند.
خانه های منور از نور الهی، که صغیر وکبیرش، فقط برای رضای خالق شان، دست وپا وگوش و بقیه جوارح بدن شان را وقف عبادات ونیکی ها کرده اند.
در این خانه ها سخن از حق و مجلس ذکر الله تعالی است وبس.
انسان مسلمان بایستی نفس خود را بر صبر کردن بر شرکت در این مجالس وادار کند، و مقداری از وقت خود برای آن بگذارد تا نفع برده ومستفید شود، در غیر این صورت اگر از این مجالس روی گردان و مشغول امور دنیوی پایان ناپذیر و یا کارهای بیهوده باشد، هیچ وقت امکان شناخت خیر و نیکی و درهای آن و راههای رسیدن به آن و همچنین امکان رسیدن به آن چیزی که موجب خشنودی الله تعالى میشود، برایش فراهم نمی شود.
و انسان در اینگونه مجالس به سوی دروازه های خوبی و نیکی راهنمایی شده و موعظه و پند و اندرز میگیرد؛ و قلب او از غفلت بیدار شده و منفعت میپذیرد.
اولین روزِ رمضان با خیرات گسترده و فضایل فراوان و برکات متوالیش بر ما نمایان خواهد شد و دق الباب خواهد کرد.
ماه رمضان برای مسلمانان از اهمیت والایی برخوردار بوده و تأثیر بسزایی بر نفوس آنان دارد؛ زیرا چشم براه آن هستند و برای آمدنش روز شماری میکنند،
و به هنگام نزدیک شدنش به هم مژده میدهند، و وقتی شروع میشود به شدت شادمانی میکنند زیرا میدانند که این موسم بزرگ و مبارک چه خیرات و برکات عظیم، و چه ویژگیهای ارزشمندی دارد که آن را از بقیه ماهها متمایز کرده است.
پیامبر اکرم به یاران خود به مناسبت فرا رسیدن این ماه بشارت میدادند و میفرمودند:
«قَدْ جَاءَكُمْ رَمَضَانُ، شَهْرٌ مُبَارَكٌ، افْتَرَضَ اللهُ عَلَيْكُمْ صِيَامَهُ، تُفْتَحُ فِيهِ أَبْوَابُ الْجَنَّةِ، وَتُغْلَقُ فِيهِ أَبْوَابُ الْجَحِيمِ، وَتُغَلُّ فِيهِ الشَّيَاطِينُ، فِيهِ لَيْلَةٌ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ، مَنْ حُرِمَ خَيْرَهَا، فَقَدْ حُرِمَ»
«ماه رمضان نزد شما آمده است، ماهی بس مبارک، خداوند روزه گرفتن در آنرا بر شما فرض کرده است،
درهای بهشت در آن گشوده میشود، و درهای جهنم در آن بسته میشود، و شیاطین به غل و زنجیر کشیده میشوند،
در آن شبی هست که از هزار ماه بهتر است، کسی که از خیرات آن شب محروم شود پس در حقیقت محروم شده است» .
بلی برادر وخواهر مسلمان!
بیائید در این رمضان، اقلاً با خود مان وفادار باشیم و با هر آنچه از بدی و شر در خود میبینیم، خداحافظی کرده، شخصیت پاک و نظیفی را به خود، خانواده و اجتماع خود تقدیم کنیم.
آمین!
برادر و خواهر مسلمان!
لطفاً این مضامین خیلی مهم و حیاتی را با تمام خانواده، اقارب، دوستان، و همکاران تان شریک سازید، و در رشد فکری، عقیدتی، ایمانی و وجدانی همنوع تان اقلاً یک امر خیری را، مایه ی حصولِ صدقات جاریه ی تان سازید.
ادامه در صفحه بعدی :
اگر دو لک افغانی طلا برای ده سال هر شخص نهگداری کند باید هر سال که 2500 افغانی را زکات بدهد؟