اسلامحدیث و سنت

فضیلت و اهمیت دو آیت آخر سورۀ البقره

از پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم دربارۀ فضیلت دو آیت آخر سورۀ بقره چندین روایت نقل شده است که همه دلالت بر اهمیت آن دارند، زیرا امور مهم و بنیادی دینی و اعتقادی اسلام در آن گنجانده شده ومضمون آن تأکید بر بسیاری از مسایلی است که در لابلای سوره البقره ذکر شده است:

1- در حدیثی که ابن عباس رضي الله عنهما روایت كرده، آمده است که مَلَکي به پیامبراکرم صلي الله عليه وسلم گفت: «أَبْشِرْ بِنُورَيْنِ أُوتِيتَهُمَا لَمْ يُؤْتَهُمَا نَبِىٌّ قَبْلَكَ فَاتِحَةُ الْكِتَابِ وَخَوَاتِيمُ سُورَةِ الْبَقَرَةِ لَنْ تَقْرَأَ بِحَرْفٍ مِنْهُمَا إِلاَّ أُعْطِيتَهُ». صحیح مسلم (254).

«تو را به دو نورى مژده می‌دهم که به تو عنایت شده‌ و به هیچ پیامبری قبل از تو عنایت نشده‌اند؛ آنها سورۀ الفاتحه و آیات پایانی سورۀ البقره (دو آیت آخر) هستند؛ هر حرفی از آنها را که بخوانی، طلبت داده مى شود و دعایت اجابت می‌ گردد».

2- نعمان بن بشیر رضي الله عنه می‌فرماید: رسول اکرم صلی الله علیه وسلم فرمود: «إِنَّ اللَّهَ كَتَبَ كِتَابًا قَبْلَ أَنْ يَخْلُقَ السَّمَوَاتِ وَالأَرْضَ بِأَلْفَىْ عَامٍ أَنْزَلَ مِنْهُ آيَتَيْنِ خَتَمَ بِهِمَا سُورَةَ الْبَقَرَةِ وَلاَ يُقْرَآنِ فِى دَارٍ ثَلاَثَ لَيَالٍ فَيَقْرَبُهَا شَيْطَانٌ». سنن ترمذی (2882) وسنن نسائی (10737) شعب الایمان از بیهقی (2179) صحیح الترغیب والترهیب (1467).

«الله تعالی دو هزار سال قبل از آفرینش آسمان‌ها وزمین کتابی نوشت و دو آیتي از آن را نازل فرمود و با آنها سوره البقره را به پایان رساند؛ در هر خانه‌ای که سه شب خوانده شود، شیطان به آن خانه، نزدیک نمی‌شود».

3- ابوذر رضي الله عنه می‌فرماید: رسول اکرم صلي الله عليه وسلم فرمود: «أُعْطِيتُ هَذِهِ الآيَاتِ مِنْ آخِرِ سورة الْبَقَرَةِ مِنْ كَنْزٍ تَحْتَ الْعَرْشِ لَمْ يُعْطَهَا نَبِىٌّ قَبْلِى». مسند احمد (23251) والمعجم الکبیر للطبرانی (3025) وصحیح الجامع (1060). «آیات پایانی سورۀ البقره از خزانه‌ای در زیر عرش به من عنایت شده که به هیچ پیامبری قبل از من داده نشده است».

4- عبد الله ابن مسعود رضي الله عنه می‌فرماید: رسول اکرم صلي الله عليه وسلم فرمود: «مَنْ قَرَأَ بِالْآيَتَيْنِ مِنْ آخِرِ سُورَةِ البَقَرَةِ فِي لَيْلَةٍ كَفَتَاهُ».متفق علیه.«هر کس دو آیت پایانی سورۀ بقره را در شب بخواند، او را کفایت كند».معنای (اورا کفایت کند) این است که: او را از شر شیاطین انس و جن کفایت می کند و شب را در امن و امان و اطمینان بسر می برد. یا اینکه اگر شب در خواب بماند و برای عبادات بیدار نشود، خواندن این دو آیت یرایش کفایت می کند و اجر و پاداش آن عباداتی را که قرار بود ادا کند بدست می آورد.

5- عبد الله ابن مسعود رضی الله عنه فرمود: به رسول اکرم صلی الله علیه وسلم در شب اسراء سه چیز عنایت گردید: نمازهای پنجگانه، آیات پایانی سورۀ البقره و همچنین گناهان کبیره امتش که باعث ورود به جهنم می‌شوند، به شرطی که با الله تعالی شریکی قرار نداده باشند، بخشیده شدند». صحیح مسلم/279امام نووی رحمه الله فرمود:

«هدف از بخشیده شدن گناهان کبیره این است که انجام دهندگان گناهان کبیره برای همیشه در جهنم نمی‌مانند برخلاف کفار و مشرکین که برای همیشه در جهنم بسر می‌برند؛ وهدف این نیست که صاحبان گناهان کبیره که شرک نورزیده اند دچار عذاب نمی‌شوند؛ زیرا نصوص شریعت و اجماع اهل سنت این نکته را به اثبات می‌رسانند که بعضی از یکتاپرستان گناهکار، دچار عذاب می‌شوند». والله اعلم.

پس بر هر مسلمان لازم است این فرصت را غنیمت شمرده این دو آیت را خودش و اعضای خانواده اش حفظ نمایند، تا به وسیلۀ آن دعاهایشان اجابت گردد و شیطان به خانۀ شان راه نیابد و اجر و پاداش عبادات شبانه را بدست بیاورند.

نمایش بیشتر

قریب الله مطیع

وی در سال ۱۹۶6م در ولسوالی چهاردهی ولایت کابل چشم به جهان گشود، بعد از اتمام مرحله ثانوی در لیسۀ حبیبیه، تحصیلات عالی خود را نخست در انستیتوت عالی تربیه معلم در شهر پشاور، سپس در سال (1989) عازم عربستان سعودی شد و به فاکولتۀ شرعیات دانشگاه اسلامی مدینه منوره پیوست، پس از فراغت در سال (1993)، مدت ده سال در یکی از مراکز آموزش و پرورش فرزندان کشورش مقیم مدینه منوره مشغول تدریس بود و از سال (2005) به این طرف در عرصه های تألیف و ترجمه و تحقیقات علمی، و همکاری با مؤسسات و سایتهای دعوتی و شبکه های تلفزیونی اهل سنت مشغول می باشد. ادامه سوانح..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا

Adblock رو غیر فعال کنید

بخشی از درآمد سایت با تبلیغات تامین می شود لطفا با غیر فعال کردن ad blocker از ما حمایت کنید