تشدد و افراط در عبادت
دین آسان است، و هرگز کسی در دین تشدد نکرده است مگر آنکه مغلوب گردیده است، پس میانه روی کنید، و آنچه را که میتوانید انجام دهید، و بشارت پذیر باشید به ثواب خداوندی، و عبادت کنید در اول روز، و آخر روز، و پارۀ از شب»(بخاری ۳۹).
شرح حدیث مبارک:
این حدیث مبارک را بخاری در بابِ الدِّینُ یُسْرٌ، یا ﴿دین آسان است﴾ آورده است.
این حدیث برای ما می آموزاند که انسان باید در هرکاری و حتی در عبادات از میانه روی کار گرفته و تشدد نکند، و از همین سبب است که الله سبحانه و تعالی، طاعات و عبادات قابل تحملی را در اوقات معینی فرض کرده است.
در این حدیث مبرکه، این قول پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم که میفرماید:
(بشارتپذیر باشید به ثواب خداوندی)
دلالت بر این دارد که اگر کسی عبادتی را، چه فرضی و چه نفلی، انجام میدهد، در پهلوی خوف از الله سبحانه و تعالی و اینکه شاید این طاعتش قبول نشود، باید امیدوار به رحمت او تعالی بوده، و به این امید باشد که الله سبحانه و تعالی به فضل و رحمت خود این طاعاتش را قبول نموده، و برایش ثواب بسیار بیشتری از آنچه که انجام داده است، عطا خواهد کرد.
در این حدیث نبوی شریف، پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم شخصی را که عبادت نفلی انجام میدهد، به مسافری تشبیه کردهاند که میخواهد طی سفر و به منزل برسد، و همانطوری که مسافر نمیتواند شب و روز بدون انقطاع به سفر ادامه دهد، ورنه از پا افتاده و از سفر میماند، و بهترین وقت سفر برایش اول روز، و آخر روز، و پارۀ از شب است.
همچنین شخصی که عبادت میکند و راه آخرت را می پیماید، نباید شب و روز بدون انقطاع به طاعت و عبادت مشغول شود، ورنه به مشقت افتاده و از عبادت بازمیماند.
لذا بهترین وقت عبادت نفلی برایش همین اوقات سهگانه است، که اول روز، و بعد از زوال آفتاب، و چیزی از شب باشد، و بعضیها میگویند که مراد از عبادت اول روز نماز فجر، و مراد از عبادت آخر روز، نماز ظهر و نماز عصر، و مراد از عبادت پارۀ از شب: نماز مغرب و عشا است.
ولی سیاق حدیث نبوی شریف بیشتر دلالت بر معنی اول دارد، والله تعالی أعلم بالصواب.
عزیزانِ گرانقدر:
لطفاً این وصایای گرانبهای حضرت رسول کریم صلی الله وعلیه وسلم را بخوانید، بدانید، عمل کنید و بدیگران رسانید تا ان شأ الله اجر دنیوی واخروی نصیب تان گردد.
جزاکم الله خیراً!
ادامـــه دارد…