تربیت دینی فرزندان
????در بخش پنجم تا علت یازدهم دین گریزی بحث نمودیم، و حال علت های بعدی:
???? ۱۲- الویت بخشیدن والدین به غیر و عدم رشد معنویات در خانواده از آوان طفولیت:
????متأسفانه اکثریت افراد در جامعه چنین میپندارند که نیاز های اولیه،اشیأ و منابع مادی است، در حالیکه موارد معنوی، تهذیب، تأدیب و خداشناسی نیاز های اولی یک مسلمان است.
????این تأدیب و تهذیبِ معنوی وجیبهٔ حتمی والدین است که بایستی از آوان طفلی و کودکی،
تمام اطفال شان را روی یک پلانِ سالم و استمراری روزمره، هفته وار، ماهانه و سالانه آماده ساخته، افکار و اذهان شان را برای بهره برداری بهتر و تقدیم نسلِ متفکرِ آینده به جامعه، صیقل دهند.
???? بدیعی است که انسانها به مادیات ضرورت دارند، اما نه به آن افراطی که موازنه و بیلانس میان مادیات و معنویات برهم خورده، معنویات در انزوا و تحت صفر قرنطین شود.
امروز، میان خانواده ها،شاهد این پدیدهٔ شومِ مادی گرائی و الویت بخشیدن آن میان افراد در جامعه، بر معنویات هستیم.
???? تربیت از ریشه «ربّ، یربّ» در معانی پروردن، سرپرستی و رهبری کردن، رساندن به فرجام، نیکو کردن، به تعالی و کمال رساندن، ارزنده ساختن، از افراط و تفریط درآوردن، به اعتدال بردن، استوار و متین کردن آمده است.
???? زبانشناسان تربیت را با عنایت به ریشه «ربّ، یربّ» تعریف کردهاند.
???? متوجه شوید عزیزان! ریشهٔ تربیت از ﴿ربّ﴾ است، اما امروز آنچه به اطفال مان از منکرات سمعی و بصری می آموزند، و آنچه ما بزرگان می آموزیم، همه به راه های خلاف ﴿ ربّ ﴾ منتهی میشود.
???? تربیتِ عام، زمینهسازِ نگرشها و روشهاى تحول بخشى است که در تمام مراحل زندگى جریان دارد و منشأ تأثیر آن خودِ فردیا عواملِ خارج از وجود اوست و به لحاظ گستردگى دامنهی آن به تربیت غیر رسمى نیز منسوب است.
????«رب» و «مربی» از مادهٔ تربیت است و در معنا و مفهوم لغوی تربیت، سه عنصر مربی، هدفداری مربی مبنی بر رشد دادن متربی و کمالیابی تربیت شونده، از ارکان و عناصر اصلی به شمار رفته، به گونهای که با نبود هر یک از اضلاع این مثلث، مفهوم تربیت بر آن صدق نمیکند،
???? و این سه جزء، از یک منظر، فراخنای مفهوم تربیت را محدود میکنند، هر چند که از منظر دیگر (سویهها و ابعاد وجودی تربیت شونده) اطلاق و شمول دارد،
به این معنا که تربیت را به بُعد خاص مادی و یا معنوی تربیت شونده محدود و مقید نمیکند.
????پس تربیت آنگاه که دربارهٔ انسان به کار میرود، هر دو بُـعد مادی و معنوی آن را پوشش میدهد و رشد و کمالیابی بایستهٔ هر دو مورد نظر، مربی است.
???? انسان موجودى است سرشار از قابلیت ها و توانایی های نهفته و درونى که باید در جریان تربیت، آشکار و به ظهور و بروز برسد.
از سوى دیگر، بسیارى از خلقیات و صفات مطلوب باید از طریق الگوگرایى و همانند سازى، در وجود وى ایجاد شود و او را به کمال برساند.
❓آیا ما این اصل را بالای اطفال خود تطبیق میکنیم، و آیا این روند را والدین ما بالای ما تطبیق نموده اند؟
????هر کسی برای خویش هدفی دارد و سعی میکند به آن دست یابد و شخص آزاده کسی است که نیل به مقامات عالی را به عنوان هدف خویش قرار دهد.
???? هدفِ مکتب اسلام از تربیت همان «کمالیابی انسان» و یا به تعبیری رساندن انسان به کمال مطلوب و ممکن برای او، می باشد.
زیرا آفرینش انسان و ترکیب وجودی او به گونهای است که میتواند از راهها و شیوههای گوناگون به پیشرفت و تعالی دست یابد و ابعاد وجودی خویش را گسترش و کمال بخشد.
???? با توجه به این زمینهها و استعدادها، انسان رو به سوی کمال مطلق دارد و همواره در صدد صعود به مدارج عالی انسانی است و از رسیدن به هیچ درجهای سیری نمیپذیرد.
نبود این تربیت به معانی حقیقی اش که در بالا ذکر نمودم، انسان را کوته فکر و تهی مغز بار آورده، مفهوم دین را از ذهن وی میکاهد.????این یکی از عوامل عمدهٔ دین گریزی است که خانواده ها و والدین یا توجه ای به آن نکرده اند، ویا هم خود شان چنین بزرگ شده، دین را در آخرین لاین زندگی شان قرار داده اند، ویا اصلاً این اصل را نه جدی گرفته و نه هم جدی میگیرند.
- ????این تربیت نه، بلکه بد تربیتی و بدحالی نسل کنونی جوانان جامعه است که ثمرهٔ نفوذ فرهنگ اجنبی و خلط آن در رگ و پوست جوانان ماست.
- ????جوان امروز راه را گم کرده است، چون اصل معنویت و دین گرائی از آوان طفلی در تار و پود وی ریشه نداونده است،
- ????باغبان وی سهل انگار و بی پروا بوده، غیر را بر معنویات الویت بخشیده، در حق وی خیانت کرده.
????پس ای پدر و ای مادرِ مسلمان، و ای پدر و مادر آینده!
- ????مسٔولیت فردی تان را بشناسید و به اطفال و کودکان تان بشناسانید.
- ????به معنویات، طاعات و عبادات الویت بخشید، تا به منکرات و نهیات.
- ????این اطفال روزی جوان خواهند شد و شما پیر و رنجور،
????نشود روزی آید که هم بشما و هم به دین و مذهب و عقیده، پُشت کرده، راه بی نمازان، بی دینان و دین گریزان را برگزینند.
????و آنوقت زندگی مفهومی نخواهد داشت.
???? اللهم إني اسالك إيماناً كاملاً ويقيناً صادقاً ورزقاً واسعاً وقلباً خاشعاً ولساناً ذاكراً وحلالاً طيباً وتوبةً نصوحة وتوبة قبل الموت وراحة عند الموت!
????بارالها! استدعا میکنم تا ایمان کامل، یقین راستین، رزق وافر، زبان ذاکر و از هرآنچه حلال وپاکیزه است، و توبهٔ نصوح، و توفیق توبه قبل از مرگ، و مرگِ راحت، مرا اعطأ فرمائی!
آمین! یا رب العلمین!